Cum poți să îți menții dinții sănătoși
Așa cum am menționat mai sus, o rutină corectă de îngrijire este esențială pentru dinți și gingii sănătoase. Însă nu este suficient doar să te speli pe dinți și să folosești ață dentară sau apă de gură, ci este important să știi și cum să îți periezi dinții, ce produse să folosești și ce alte instrumente te pot ajuta să îți menții dantura sănătoasă.
Iată, așadar, câteva sfaturi practice de care să ții cont:
Periajul dinților
Trebuie să te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi, după fiecare masă și neapărat înainte de culcare. Dacă nu îndepărtezi resturile alimentare, bacteriile se pot înmulți mai repede și pot cauze probleme ale dinților sau gingiilor.
Mai mult decât atât, este important să te speli corect pe dinți. În primul rând, trebuie să aloci timpul necesar pentru un periaj complet. Dacă folosești o periuță de dinți clasică, timpul recomandat pentru periaj este de patru minute, în timp ce pentru o periuță de dinți electrică timpul de periaj scade la două minute, datorită numărului ridicat de pulsații.
În al doilea rând, trebuie să urmezi o tehnică de periaj corectă, astfel încât să îndepărtezi placa dentară:
- Ține periuța de dinți la un unghi de 45 de grade față de gingii.
- Periază dinții pe toată suprafața cu mișcări blânde. Dacă apeși prea tare, poți afecta gingia, motiv pentru care trebuie să acorzi o atenție sporită atunci când folosești o periuță clasică. În schimb, dacă optezi pentru o periuță de dinți electrică, aceasta va emite un sunet care te va atenționa dacă apeși prea tare.
- Cu o periuță clasică mișcarea corectă de periaj este de sus în jos pentru dinții aflați în partea din față a gurii, în timp ce pentru molari mișcarea este înainte și înapoi. Cu o periuță electrică este suficient să o ții pe suprafața dinților, deoarece capetele de curățare pot ajunge până la 62.000 de mişcări de periere pe minut
Curățarea limbii
În timpul periajului trebuie să acorzi atenție și curățării limbii. Pe suprafața acesteia se află bacterii, dar și resturi alimentare care rămân prinse sub un strat fin de mucus și care pot duce la apariția respirației urât mirositoare, cunoscută și ca halitoză sau halenă.
Poți îndepărta bacteriile cu partea din spate a unei periuțe clasice, dar numai dacă aceasta este special concepută pentru curățarea limbii, sau poți folosi perii pentru limbă pe care le poți atașa unei periuțe electrice. Mișcarea corectă este din spatele limbii către față, aplicând o presiune ușoară. La final, clătește gura cu apă.
Folosirea aței dentare
Folosirea aței dentare este la fel de importantă ca un periaj corect. Aceasta te ajută să îndepărtezi cu ușurință resturile alimentare din spațiile interdentare și nu numai. Alte beneficii includ reducerea plăcii bacteriene și ameliorarea inflamațiilor gingivale.
De regulă, este suficient să folosești ața dentară cel puțin o dată pe zi, astfel:
- Folosește aproximativ 45 de centimetri de ață dentară și înfășoar-o în jurul degetelor arătătoare de la ambele mâini. Ține strâns ața dentară cu degetele mari, ca să poți trage cu ușurință ața printre dinți.
- Odată ce ai pus ața între dinți, trage ușor de ea pe fiecare dinte și freacă suprafața dintelui cu mișcări blânde, de sus până jos.
- Repetă mișcarea pentru restul dinților.
- În ceea ce privește momentul potrivit când ar trebui să folosești ața dentară, înainte sau după periaj, răspunsul este că nu contează, atât timp cât faci o curățare minuțioasă a dinților.
Folosirea apei de gură
Pe lângă periajul dinților și folosirea aței dentare, apa de gură sporește curățarea cavității bucale în întregime. Aceasta are rolul de a reduce bacteriile și de a preveni apariția plăcii dentare.
Este recomandat să folosești apă dentară cu fluor, deoarece previne și reduce riscul de apariție a cariilor mult mai eficient decât alte tipuri de produse.
Periuțele interdentare
Aceste periuțe sunt destinate curățării spațiilor interdentare, la fel ca ața dentară. Curățarea acestor spații este esențială pentru sănătatea orală, deoarece aici se pot acumula resturi alimentare, care favorizează apariția plăcii dentare.Periuța dentară este de mici dimensiuni și poate fi folosită astfel:
- Introdu periuța în spațiul interdentar, la baza dinților.
- Ai grijă ca periuța să fie poziționată la un unghi de 90 de grade.
- Împinge periuța cu grijă și apoi scoate-o. Repetă mișcarea și pentru restul dinților.
Dușul bucal
Dușul bucal te ajută să cureți mai rapid și mai eficient spațiile interdentare decât ața dentară. Un astfel de duș bucal trebuie umplut cu apă sau apă de gură și apoi îl poți folosi după periajul dinților.Tot ce trebuie să faci este să direcționezi capul de curățare cu jetul de apă și aer către spațiile interdentare și să repeți această mișcare până cureți toți dinții. Este important să îl folosești cu regularitate, ca să te bucuri de gingii sănătoase și să elimini placa bacteriană.
![](https://912d7c837c.cbaul-cdnwnd.com/b0de85699d31f1a0d19fdba9254a0db6/200000003-bde93bde94/igiena-orala-200x200.jpg?ph=912d7c837c)